Hårdvarurecension: Turtle Beach XO FOUR

Ny konsol innebär som alla vet nya tillbehör och först ut i raden med hårdvarurecensioner är XO FOUR från amerikanska Turtle Beach. Den som besökt vår systersajt PSSverige.se vet att jag tidigare recenserat en rad olika headsets från denna hårdvaruutvecklare och samtliga har fått ett gott betyg på olika områden. XO FOUR är mellanbrodern i en produktlinje med tre olika headsets och därmed ligger priset även mellan dessa.

Det första som slår mig när jag packar upp hörlurarna ur förpackningen är hur pass lite de väger jämfört med andra produkter från Turtle Beach. Även om inga tidigare hörlurar varit tunga som berg är dessa förmodligen de lättaste jag känt på tillsammans med förra årets PX22 till PlayStation 3. Trots vikten känns lurarna väldigt gedigna och med samma vanliga byggkvalitet som kännetecknar Turtle Beachs produkter. De ger med andra ord ett väldigt dyrt intryck på mig både när det kommer till utformningen och själva materialet på lurarna.

XO FOUR - 2

Med följer också den headsetadapter som behövs för att kunna använda lurarna på Xbox One och den kopplas med enkelhet in i handkontrollen varpå jag där får knappar för att höja och sänka volymen på spelen samt chat. Första gången headsetet används måste handkontrollen uppdateras med mjukvara för att det ska fungera och det görs genom att koppla den medföljande kabeln mellan lurarna och USB-porten vid sidan av konsolen och därefter dra hem en uppdatering från Xbox Live. Hela processen är färdig på bara någon minut och det hela gick extremt smidigt. XO FOUR är trådlöst till den mån att inga andra sladdar förutom den till handkontrollen behövs och då den är ganska lång bör det knappast skapa några problem ens för de användare med värsta sladdfobin.

Till en början känns hörlurarna ganska obekväma på mitt huvud då öronkåporna hela tiden trycker mot skallen vilket skapar en obehagskänsla. Detta lägger sig dock efter några timmar när lurarna anpassat sig till mitt huvud. Själva materialet för kåporna bygger på något slags tyg istället för det anpassningsbara gummi som finns i vissa andra lurar från Turtle Beach. När jag efter några dagars användning drar på mig hörlurarna igen märker jag inte ens av att de sitter där utan det hela är en vanesak.

Det första spelet som får äran att testas är Titanfall från Respawn Entertainment som är en av de titlar som enligt mig och många andra har den bästa ljudmixen till Xbox One. Det dröjer inte länge efter jag dragit ut i strid förrän XO FOUR börjar imponera på mig, trots att headsetet inte har ”äkta” 5.1-ljud utan enbart simulerat surroundljud märks det knappt utan jag blir helt fångad i spelet. De maffiga explosionerna sitter på rätt ställe då basen är djup men ändå inte alltför påtaglig och skottsalvorna har bra diskant utan att vara störande. Jag kan utan problem pressa headsetet genom att dra upp till näst högsta volymen utan att det på något sätt blir jobbigt för öronen och det om något är ett fullgott betyg på vad lurarna klarar av att prestera.

XO FOUR - 1

Nästa titel i testet blev Thief från Square Enix som har en lite annorlunda ljuddesign jämfört med Titanfall, här är det en mycket mer stämningsfull ljudbild då spelet främst handlar om att smyga. Då mycket av ljudet i Thief bygger på tystnad med lite bakgrundsmusik lyser det igenom vissa brister i XO FOUR, närmare bestämt att ljudet ibland krackelerar när det är tyst. Denna åkomma märks även i menyerna på konsolen när man bläddrar och det är inte alls behagligt om man råkat dra upp volymen till de högre nivåerna. Headsetet känns helt klart designat med intensiva actionupplevelser i åtanke då det inte klarar av tystare ljudeffekter med samma bravur. Trots bristerna fungerar det dock acceptabelt även i Thief och musiken kommer verkligen till sin rätt på ett sätt som inte märks i vanliga högtalare.

Den största bristen med XO FOUR enligt mig är dock att headsetet saknar ”microphone monitor” vilket är en funktion som medför att ljudet som kommer in i mikrofonen pressas ut i lurarna varpå du hör dig själv naturligt medan du pratar. Då öronkåporna är så pass isolerade känns det stundtals som man måste skrika på sina lagkamrater då man inte hör hur högt man själv pratar. Denna funktion fanns på exempelvis Turtle Beachs PX4-lurar och i min åsikt är det något som borde vara standard på lurar i den här prisklassen. Lyckligtvis kan man välja att dra ner spelljudet till förmån för rösterna genom några enkla tryck på handkontrollen men den som vill ha extremt högt ljud samtidigt som han eller hon snackar med andra samtidigt går bet rejält.

Då XO FOUR även fungerar tillsammans med i stort sett alla musikkällor inklusive iPad, iPhone med mera tyckte jag inte det var mer än rättvist att även testa lurarna med musik. De flesta som köper ett headset för mycket pengar använder det ju även i vardagen oavsett om det gäller Skype, telefonsamtal eller att lyssna på musik.

XO FOUR - 3

Trots att XO FOUR i grunden är ett headset designat för spel är det när det kommer till musiken som det briljerar mest. Jag slängde igång Ghosts platta ”Infestissumam” från förra året då det är ett album med ett väldigt brett spektra med olika ljud och röster och det lät helt fantastiskt! Att lyssna igenom denna moderna klassiker blev som en helt ny upplevelse då jag upptäckte bakgrundsljud som jag inte ens tänkt på innan då jag lyssnat igenom den. Jag har i vanliga fall ett par renodlade musiklurar i den högre prisklassen från välkända AKG som jag brukar använda när jag lyssnar på musik men jag vågar säga att XO FOUR imponerade ännu mer på mig gällande dynamiken i ljudet.

Med ett pris på dryga tusenlappen är XO FOUR ett mycket bra köp trots de brister jag räknat upp och om du är sugen på ett mångsidigt headset till din nya konsol bör det vara givet. Det finns ett headset i samma produktlinje vid namn XO SEVEN som är aningen dyrare men med plast i kåporna istället för tyg samt lite andra förbättringar. En recension av detta kommer längre fram av min kollega.

Största +
Ljudet imponerar framförallt när det gäller musik
Snygg design som matchar konsolen
Surroundljudet är djupt och omfattande
Lurarna är riktigt billiga med tanke på funktionaliteten

Största –
Ljudet krackelerar emellanåt
Ingen feedback på din egen röst

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*