Har du någonsin drömt om att kunna skapa ett eget spel? Kanske ett mästerligt plattformsspel eller ett episkt rollspel? Om din hjärna någon gång ens rört sig i närheten av dessa tankar är du skyldig dig själv att ta en närmare titt på Project Spark.
Project Spark är en stundtals frustrerande upplevelse. Inlärningskurvan är hög, mekaniken är ofta på tok för komplicerad och det krävs lång tid för att få ihop något som liknar ett riktigt spel. Ändå är det den kanske mest belönande spelupplevelse jag stött på på flera år.
Egentligen är det inte korrekt att kalla Project Spark för ett spel. Det är snarare ett verktyg för spelbyggande, som dessutom är helt gratis. Allt du behöver för att skapa ett eget spel i Project Spark finns tillgängligt gratis, du behöver inte betala en enda krona. Om du fastnar för upplägget och vill ha tillgång till nya föremål och liknande kan du köpa spelets startpaket, som ger dig just detta.
Det finns dock något som liknar ett spel inbakat i Project Spark. Det rör sig om ett relativt simpelt actionrollspel med plattformselement, absolut inget att skrika sig hes över. Men det döljer sig saker under ytan som är anmärkningsvärda. När som helst kan jag nämligen pausa spelet och se hur det är uppbyggt. Jag kan se hur fiender är inställda att agera, hur spakar och andra delar av mekaniken fungerar och mycket annat.
Detta tillskott gör att jag kan kika in under huven på spelet för att lära mig hur saker och ting fungerar, vilket är en oändligt mer lockande upplevelse än att gå igenom en lång lista av övningar för att lära mig. Med det sagt finns detta alternativ också för de som hellre vill gå den vägen.
Jag nämnde tidigare att Project Spark kan vara frustrerande emellanåt. Detta beror på att spelutveckling är svårt, helt enkelt. Att skapa ett riktigt spel är någonting som jag själv aldrig skulle klara av och även om Project Spark är en något förenklad version av den processen är det fortfarande utmanande. Jag har tvingats lägga många timmar på att få ihop de enklaste av spel. Allt slit är dock värt det när jag till slut får saker och ting att fungera som jag vill, hur simpelt det än må vara.
Något som gör upplevelsen betydligt trevligare är möjligheten att skapa tillsammans med en vän. Två personer kan samtidigt redigera en spelvärld vilket är kort och gott fantastiskt. En av oss kan fokusera på miljödesignen samtidigt som den andre försöker få det mekaniska att fungera, vilket inte bara gör det hela mer underhållande utan även gör att det känns mer som att utveckla ett riktigt spel.
Project Spark är ett spel som kommer att leva och dö med spelarna. Redan nu finns mängder av småspel, nivåer och annat som folk har skapat och publicerat. Dessa kan jag ladda ned helt gratis och prova på, betygsätta eller till och med redigera själv och göra till något eget. De kreativa möjligheterna för spelet är i princip oändliga men de står och faller som sagt med stödet från andra spelare.
Project Spark är inte perfekt. Det är svårt att lära sig, designen på spelets karaktärer och delar av miljöerna är ganska generiska och jag har vid flera tillfällen velat slänga handkontrollen i väggen när saker och ting inte fungerar som jag vill. Men det tåls att nämna en tredje gång: Project Spark är otroligt belönande för den som verkligen ger det en chans. Det är kanske inte spelet som gör dig till en fullfjädrad spelutvecklare, men det kan mycket väl vara spelet som tar dig ett steg i den riktningen.
Största +
Otroligt djupt
Grundpaketet är gratis!
Skapa spel tillsammans med en vän
Största –
Skyhög inlärningskurva
Designen kan kännas lite trist
Be the first to comment